zwanger

Foliumzuur rondom de zwangerschap

Wat vrijwel iedereen weet is dat je al voor de zwangerschap moet starten met het nemen van foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd. Dat hiermee voorkomen kan worden dat de baby met een open ruggetje wordt geboren zal ook bekend zijn, maar deze vitamine doet nog veel meer. Er kunnen miskramen mee worden voorkomen en is erg belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen.

Foliumzuur en Vitamine B12

Veel minder bekend is dat wanneer er foliumzuur wordt genomen de hoeveelheid vitamine B12 in het lichaam wordt aangesproken. Wanneer de hoeveelheid B12 in het lichaam aan de lage kant is (dit is bijna altijd het geval) dan is het slecht om een supplement met foliumzuur te nemen.

Risico’s van een tekort aan Vitamine B12

Wanneer er sprake is van een te lage hoeveelheid vitamine B12 in het lichaam, dan bestaat het risico op het krijgen van miskramen. Daarnaast wordt de kans op onvruchtbaarheid vergroot en kunnen er neurale buisdefecten ontstaan. Hierbij kan er sprake zijn van o.a. een open schedel, een open ruggetje of een opening bij de nek.

Verschillende vormen van Vitamines B11 en B12

Er zijn van beide vitamines meerdere vormen te koop. Het is van belang om de juiste vormen te nemen, anders doet het te weinig in het lichaam of helemaal niks. De beste vorm van Foliumzuur is de actieve 5-MTHF Quatrefolic. Laat de ‘gewone’ foliumzuur maar lekker in de winkel liggen.

Van B12 zijn de beste vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine. Dit zijn beide actieve vormen die niet meer in het lichaam omgezet hoeven te worden. De opname van vitamine B12 begint in de mond, hierom in het belangrijk dat er smelttabletten worden genomen. Deze kunnen onder de tong worden opgelost.

Welke bestellen?

Het beste zou zijn om een combinatie van Foliumzuur en Vitamine B12 te nemen. Een goed supplement met een mooie dosering is die van Vitakruid.

Is jouw vitamine B12 gehalte in het bloed al helemaal goed en/of wil je los een Foliumzuur supplement nemen dan heeft Vitalize een goede.

Heb je vragen over een supplement? Vraag het aan Carlijns Voedingsadvies!