Gezonde tussendoortjes voor kinderen

Tegenwoordig worden kinderen grootgebracht met een grote inname van suikers. Suiker is gif voor het lichaam, maar veel volwassenen zijn zich hier helaas te weinig van bewust. Door een grote inname van suikers wordt onder andere de lever veel belast, worden (laaggradige) ontstekingen veroorzaakt en wordt de kans vergroot op het krijgen van diabetes (op latere leeftijd).

Belangrijk is dat de darmen gezond blijven, hier begint de algehele gezondheid. Wanneer het lichaam wordt belast met giftige stoffen zullen de darmen hier niet blij mee zijn.

Chronische ziektes

Vaak hoor ik volwassenen zeggen dat ze het zielig vinden als een kind niet iedere dag een koekje en/of limonade mag. Nee het is zielig om dit juist wel aan kinderen te geven. Door op jonge leeftijd zo min mogelijk slechte producten binnen te krijgen wordt de kans zeer vergroot dat op latere leeftijd het kind gezond is, geen chronische ziektes heeft en medicijnen moet gebruiken.

Geef bij voorkeur natuurlijke suikers (zoals fruit/brood/rijstwafels) in combinatie met eiwitten/vetten. Wanneer er alleen suikers worden genomen komt er een piek in de bloedsuikerspiegel. Wanneer dit vaak gebeurt kan het lichaam insulineresistent worden waardoor diabetes kan ontstaan. Goede combinaties zijn bijvoorbeeld fruit met een paar noten of yoghurt en rijstwafels met kaas.

Limonades

Vaak wordt gedacht dat Slimpie gezond is. Helaas is dit niet het geval. Wanneer een product geen suiker bevat zit er meestal een kunstmatige zoetstof in en vaak ook meerdere e-nummers. In Slimpie suikervrij zit bijvoorbeeld sucralose, deze kunstmatige zoetstof gaat rechtstreeks naar de lever die daar erg mee wordt belast en erg slecht is voor de rest van het lichaam. Daarnaast bevat deze Slimpie ook verschillende e-nummers zoals E202, E211, E331 en E900 een antischuimmiddel.

Water (bij voorkeur gefilterd) is het beste alternatief en kruidenthee. Mocht er toch een limonade worden gegeven dan zal deze Stevia als zoetstof kunnen bevatten. Dit is een natuurlijke zoetstof die niet erg belastend is voor de lever. Coolbear heeft limonades die gezoet zijn met Stevia.

Verantwoorde tussendoortjes

In plaats van snoep/koek adviseer ik om een keuze te maken uit onderstaande tussendoortjes:

-ongezouten en ongebrande noten

-pure chocolade (minimaal 85% cacao)

-rijstwafels met kaas

-fruit/groente met yoghurt/noten

-plakjes meloen met runderrookvlees

-plakjes kipfilet met augurk/groente

-biologische rozijntje en dadels met een paar noten

-yoghurt/kwark met muesli/granola

Wanneer er op jonge leeftijd van de kinderen wordt gestart met de inname van gezonde producten, dan zullen ze hier later veel profijt van hebben!