omega-3 vetzuren

Het belang van Omega-3 vetzuren

Veel mensen hebben wel gehoord over omega-3 vetzuren en weten dat het goed is om deze binnen te krijgen. Toch is het voor de meesten niet duidelijk waarom het zo goed is en wat het precies doet met het lichaam. Gewoon maar een omega-3 supplement slikken in de vorm van visolie van een goedkoop merk is meestal een slechte keuze en kan zelfs schadelijk zijn voor het lichaam.

Wat zijn omega-3 vetzuren?

Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder alfa-linoleenzuur(ALA), die essentieel is. Het lichaam kan vervolgens zelf ALA omzetten in EPA (eicosapentaenoic acid) en DHA (docosahexaenoic acid).

Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend wat uiteraard erg goed is voor de gezondheid. Omega-6 vetten, zoals o.a. zonnebloem, arachide- en maisolie, zijn juist ontstekingsbevorderend. Hiervan krijgen we dagelijks veel teveel binnen en om de verhouding tussen beide vetzuren te verbeteren is hierom een extra inname van omega-3 vetten aan te raden.

Waarom zijn deze vetten goed voor je?

Omega-3 vetten staan er om bekend je te beschermen tegen het krijgen van hart- en vaatziekten. Daarnaast helpt het ook om je cholesterolgehalte normaal te houden, is het goed voor de huid en ogen en kan het helpen om depressies te voorkomen. Met name DHA is erg goed voor de hersenen en hierom wordt het ook geadviseerd om hier voldoende van in te nemen tijdens de zwangerschap. DHA kan zeer bijdragen aan de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zeker is het ook aan te raden om DHA aan baby’s en kinderen te geven aangezien de hersenontwikkeling dan volop aan de gang is.

Waar zit het in?

De bekendste bron van omega-3 vetten is vette vis, zoals zalm/makreel/haring/sardines/krill. Het is zeker niet haalbaar en de bedoeling om dit dagelijks te eten, 1 tot 2 keer per week zou mooi zijn.

Daarnaast zijn de vetten te vinden in lijnzaad- en hennepzaadolie.
Er zijn veel supplementen op de markt die genomen zouden kunnen worden. Denk hierbij aan visolie, krillolie en algenolie. Persoonlijk vind ik krillolie de beste optie omdat deze gebonden zijn aan fosfolipiden. Dit is een lichaamseigen stof die de opname van EPA en DHA bevordert. Een goede keuze van krillolie is die van Vitalize.

Voor vegetariërs zou ik algenolie aanraden. Indien er voor visolie capsules wordt gekozen dan is het van belang om op de kwaliteit te letten. De totox-waarde dient zo laag mogelijk te zijn. Hierbij geldt vaak dat goedkope visolie bestaat uit ‘slechte’ vis uit bijvoorbeeld een verontreinigde zee. Blijf hier liever van af.

Wil je meer weten?

Wij voorzien je graag van meer informatie of een advies over het gebruik van omega-3 vetzuren. Ook kunnen we je voorzien van goede supplementen. Bekijk hoe je ons kunt bereiken op onze contactpagina.