Is vitamine-D-suppletie effectiever dan griepprik?

Al jaren daalt het aantal mensen dat een griepprik haalt. In 2016 haalde slechts 54% van de mensen die een oproep kregen, ook werkelijk de griepprik. Er is veel discussie over het nut van de griepprik. In slechts 40% van de gevallen wordt griep voorkomen door de griepprik.Daarom rijst de vraag of het verbeteren van de weerstand door voedings- en leefstijladviezen niet een betere keuze is omdat deze maatregel niet alleen het aantal griepgevallen vermindert maar ook zorgt voor een algehele verbetering van de gezondheid. Zo spelen bijvoorbeeld een optimale vitamine-D- en vitamine-C-status een belangrijke rol in de preventie van griep, maar ook in de preventie van andere ziekten.

Begin dit jaar werd een meta-analyse in BMJ gepubliceerd waaruit blijkt dat bij patiënten met een lage vitamine-D-status (< 25 nmol/l), dagelijkse of wekelijkse vitamine-D-suppletie zorgt voor een verlaging van het risico op verkoudheid of griep met 70%.

Juist ouderen en chronisch zieken hebben vaak een lage vitamine-D-status. Het bepalen van de vitamine-D-status en met vitamine-D-suppletie zorgen voor een optimale vitamine-D-status lijkt dan effectiever. Bron: Voedingonline.nl

In deze video vertel ik meer over vitamine D: