pinda's

Pindakaas: Wel of niet gezond?

Pindakaas is voor veel kinderen en volwassenen een favoriet broodbeleg. Men denkt vaak dat dit gezond is, maar klopt dat wel?

Pinda’s zijn peulvruchten en rijk aan omega-6 vetten. In tegenstelling tot de ontstekingsremmende omega-3 vetzuren, zijn omega-6 ontstekingsbevorderend. Dit is uiteraard niet echt goed voor jouw lichaam.

Mocht je echt niet zonder pindakaas kunnen, dan kan het een hoop schelen welke je koopt.

Ingrediënten van pindakaas

Als er wordt gekeken naar de ingrediënten in de bekendste pindakaas, namelijk die van Calvé, dan zit er het volgende in: PINDA 81%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), dextrose, zout.

Mijn opmerkingen over de ingrediënten naast de pinda’s:

Raapzaad: Bestaat met name uit onverzadigde vetten. Deze mag niet worden verhit, want dan worden het slechte vetten. De vraag is of dit wel of niet gebeurt tijdens de productie.

Soja: Bevat stoffen waardoor bepaalde vitamines zoals o.a. zink, jodium en selenium niet goed worden opgenomen in  het lichaam. Daarnaast bevat soja exorfinen. Exorfinen kunnen ons eigen anti-stress systeem blokkeren.

Volledig geharde palm: Bestaat voor een groot deel uit slechte vetten en bevat een stof (3-MCPD) die schadelijk kan zijn voor de nieren.

Dextrose: Is een suiker en voor het lichaam ongezond.

Zout: Door een hoge zoutinname kan de bloeddruk stijgen, worden de nieren veel belast en neemt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten toe.

Als we kijken naar de ingrediënten in een pot Pindakaas 100% van bijvoorbeeld Jumbo of AH dan zitten hier alleen pinda’s in. Een stuk minder ongezond en dus een veel betere keuze.

Alternatief voor pindakaas

Wil je een nog betere keuze maken dan de Pindakaas 100% dan kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor Amandel- of Cashewnotenpasta. Hier zitten ook de goede omega-3 vetzuren in. Kijk voor de zekerheid altijd even naar de ingrediënten of er geen pinda’s of onnodige toevoegingen in zitten.