Door het nemen van eiwitshakes kan men teveel calcium binnenkrijgen. Het risico wordt gelopen dat het niet goed opgenomen wordt (daar heb je o.a. vit D3 en vit K2 voor nodig). Dit leidt tot problemen omdat de calcium wel ergens naar toe moet. Denkbaar is dat de calcium neerslaat in de […]
Nieuws
Personen met de hoogste carotenoïden inname uit voedingsmiddelen (niet uit supplementen) hebben het laagste risico op longkanker. Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in Frontiers in Oncology. Personen met de hoogste inname van carotenoïden (β-caroteen, α-caroteen, β-cryptoxanthine en lycopeen) en vitamine C verlagen hun risico op longkanker met 25-35%. Vooral mannelijke rokers […]
Veel mensen denken dat 30+ kaas uit 30% vet bestaat en 48+ kaas uit 48% vet. Dit klopt echter niet. Het vetpercentage wordt namelijk uitgedrukt als percentage van de droge stof. Als voorbeeld bestaat jonge kaas gemiddeld uit 45% water en voor 55% uit droge stof, waaronder vetten, eiwitten, vitamines […]
Gebleken is dat het eten van fruit het risico op het krijgen van diabetes type 2 verlaagd. Blauwe bessen blijken het risico het meest te verlagen, gevolgd door druiven en rozijnen, gedroogde pruimen, appels en peren, bananen, grapefruit, perziken, pruimen en abrikozen, aardbeien, en meloen. Onderzoekers denken dat met name […]
Het metabool syndroom verhoogt de behoefte aan vitamine E met 30-50 procent. Volgens onderzoekers gaat het metabool syndroom gepaard met ontstekingen en oxidatieve stress, waardoor de behoefte toeneemt aan antioxidanten als vitamine E. Bovendien is meer vitamine E nodig, omdat de opname bij het metabool syndroom lager is. Belangrijke bronnen van vitamine […]
Onderzoek laat zien dat er een verband is tussen vitamine D en depressieve klachten. In dit onderzoek werden meer dan 80.000 vrouwen van boven de 50 gevolgd. Depressieve klachten kwamen 21% minder vaak voor bij vrouwen die dagelijks meer dan 20 microgram vitamine D binnenkregen dan bij vrouwen die weinig […]